Det grønne partnerskab mellem Danmark og Holland bliver nu styrket med beslutningen om at øge samarbejdet omkring fangst, anvendelse og lagring af CO2 (CCUS), som er en af de centrale teknologier for at reducere udledningen af kuldioxid fra kilder, der er svære at komme til livs.
I løbet af de seneste år har Nederlandene og Danmark opbygget et tæt samarbejde om flere bæredygtige løsninger som grønne varmesystemer, havvind og en fælles ambition om at fremme ambitiøse klimamål i EU.
Nu har de to nationer så besluttet at styrke forbindelsen gennem et nyt samarbejde om fangst, anvendelse og lagring af CO2 (CCUS), skriver Klima-, energi- og forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.
Med aftalen vil parterne understrege det stærke fælles ønske om at fremme udviklingen og udrulningen af CCUS i Europa. Aftalen indeholder de generelle rammebetingelser for samarbejdet, og cementerer begge landes stræben efter målet om klimaneutralitet i EU inden 2050.
Aftalen fremhæver CCUS som en vigtig teknologi til at nå dette mål, og Danmark og Nederlandene er enige om, at regionalt samarbejde og en grænseoverskridende infrastruktur er afgørende for udviklingen af CCUS.
»Nederlandene er en stærk fortaler for internationalt samarbejde – også når det gælder CCUS. Når vi arbejder sammen om forskning og udvikling af CCUS-teknologi, kan vi sætte fart på udrulningen af den, forbedre teknologierne og ikke mindst reducere omkostningerne,« siger State Secretary for Economic Affairs and Climate Policy for Nederlandene Hans Vijlbrief.
»Vi ved godt, at ikke alle europæiske lande har velegnede CO2-lagre. Derfor er det afgørende, at vi finder regionale løsninger, der kan maksimere vores reduktioner med CCUS på tværs af kontinentet,« tilføjer han.
Samarbejdet skal fremme gensidige interesser såsom at støtte integrationen af CO2-reduktioner fra negative emissionsteknologier i EU’s klimapolitik og undersøge behovet for bilaterale aftaler eller andre initiativer, der åbner muligheder for at transportere og lagre CO2 på tværs af landegrænser. Samtidig forpligter Danmark og Nederlandene sig på at dele viden om de nyeste teknologier, geologiske infrastruktur og andre relevante erfaringer med CCUS.