Energistyrelsen har givet elproduktionstilladelse til to havvindmølleparker i Nordsøen med en samlet kapacitet på 350 MW. Men branchen har brug for praktisk og økonomisk hjælp til at skalere op, lyder det fra WindEurope.
Denne sommer har Energistyrelsen givet Vattenfall Vindkraft Vesterhav Syd P/S og Vattenfall Vindkraft Vesterhav Nord P/S tilladelse til at producere el fra havvindmølleparkerne Vesterhav Syd og Vesterhav Nord. Tilladelserne gælder i 25 år fra nettilslutningstidspunktet.
De to havvindmølleparker vil tilsammen have en kapacitet på 350 MW og vil producere vedvarende energi svarende til 375.000 husstandes årlige forbrug. Kapaciteten er fordelt på 170 MW i Syd, der vil bestå af 20 8,4MW havvindmøller fra Siemens Gamesa, mens Nord får 21 tilsvarende møller og vil nå op på 180 MW.
Dermed fortsætter udbygningen af vindkraft i Nordsøen de kommende år, men selvom teknologien fra de europæiske vindmølleproducenter er state-of-art, så branchen ikke desto mindre brug for en håndsrækning, hvis opskaleringen skal fastholdes.
Og det skal den, understreger Green Power Denmark, der peger på, at EU’s 27 medlemslande hvert år frem til 2030 skal opstille 30 GW ny vindkapacitet. Samtidig er industrien imidlertid havnet i en geopolitisk sandwich, hvor den bliver presset af Kina både på produktion og råvarer, og af USA, der frister investorer med gunstige skattefradrag for investeringer i vedvarende energi.
Det er i hvert fald udlægningen fra Viktoriya Kerelska, der er Director of Advocacy & Messaging i brancheorganisationen WindEurope, i et interview med Green Power Denmark.
EU-Kommissionens Green Deal Industrial Plan er nemlig slet ikke ambitiøs nok, mener organisationen, der frygter, at det kan føre til, at Europa bytter afhængigheden af russisk gas ud med at blive overhalet af kinesisk cleantech-udstyr.
»Industriplanen er et skridt i den rigtige retning. Desværre leverer den ikke det, der er behov for i forhold til at støtte og udvide vores forsyningskæder, så vi kan bidrage til øget energisikkerhed og klimamål. Europæisk teknologi er state-of-art, men vi skal have hjælp til at skalere op til større volumen. Vi skal have mere af det bedste,« siger Viktoriya Kerelska til GPD.