Russisk gasforsyning ikke genåbnet

Nord Stream 1

Den store gasforbindelse mellem Rusland og Europa, Nord Stream 1, lukkede ned grundet vedligehold onsdag den 31. august, og er ikke blevet genåbnet som lovet af Gazprom. Lagrene er dog godt fyldte, og nødplanerne klar, beroliger ministeriet.

På den sidste dag i august blev Nord Stream 1, der er den store gasforbindelse mellem Rusland og Europa, lukket på grund af planlagt vedligehold. Fra det statslige russiske gasselskab Gazproms side var løftet oprindeligt, at rørledningen ville åbne igen natten mellem fredag den 2. og lørdag den 3. september.

Fredag den 2. meldte Gazprom imidlertid ud, at genåbningen var udskudt på ubestemt tid, og at sanktionerne mod Rusland, der indført på grund af landets invasion af Ukraine, hindrer renovationsarbejdet. Det beretter flere medier, blandt andet BBC.

»Rusland bruger gas som våben mod vores frihed. Det er alvorligt, og myndighederne følger situationen nøje. Det bliver ikke nemt, men vi kommer igennem vinteren sammen. Europa står sammen. Rusland stod for få år siden for 40 procent af gasforsyningen til Europa. Nu er det under 15 procent. Så Europa kommer ikke til at bøje nakken for Putins feje tricks,« siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse fra ministeriet.

Han peger på, at Danmark er på rette vej trods den alvorlige udvikling, og at man er godt forberedt på en situation som denne. Gaslagrene er således bedre fyldt end forventet, og der er nødplaner på plads, lyder det fra ministeren.

»Det er naturligvis en alvorlig udvikling, at der ikke kommer gas til Europa fra Nord Stream 1. Det viser noget om, hvor uforudsigelig en situation vi er i. Vi er godt forberedt og har fyldt gas på vores lagre, og vi har fortsat et gasmarked, hvor gassen flyder på tværs af grænserne. Det er helt afgørende for at kunne sikre gasforsyningen i den kommende fyringssæson,« siger vicedirektør i Energistyrelsen, Martin Hansen.

Nord Stream 1 har gennem de seneste måneder kørt på nedsat kapacitet. Flowet har den seneste måned været på ca. 20 procent af kapaciteten, oplyser Energistyrelsen videre. Styrelsen opfordrer derfor alle danskere til at spare på energien, da forsyningssikkerheden vil være under pres, når fyringssæsonen er i gang.

»Det er afgørende for forsyningssikkerheden den kommende vinter, at vi alle sammen – både borgere og virksomheder – sparer på energien, alt det vi kan,« siger Martin Hansen.